Followers

Loading...
assalamualaikum to all my loveable viewers!!!

thank you for stopping by
and i hope that i will still get the viewers support
please comment if there's any improvement that i should make!

when Allah is the reason 4 u to live...
so there is no reason for u to quit

dont forget to pray tonight
because Allah never forgot to wake u up every morning

http://facemot.blogspot.com/ http://facemot.blogspot.com/ http://facemot.blogspot.com/ http://facemot.blogspot.com/

jangan lakukan aksi ini during RAYA(^-^)


.::In The Name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful::.

Assalamualaikum my lovable viewers. we meet again in this next post.

kali ini sempena bulan syawal yang bakal tiba, lets raise our hands and express our fully grateful for His blessing n rezeki yang diberikan kepada kita continuously..

these are the tips yang kita kena elak untuk lakukan during raya nanti!!!

1) kalau ye pun bersemangat nak berpuasa, raya pertama tu janganlah puasa pula ye. haram tu.. nikmatilah syawal pertama tu sebaik-baiknya. kalau berkobar nak berpuasa juga, yang terbaiknya puasa 6 la.

2) disebabkan dah berpuasa selama sebulan, janganlah pula pelahap macam x makan setahun.. elok2 bulan puasa turun 5kg, raya baru 3 hari dah naik 10kg...haa....

3) kepada gadis2 yang nak pergi open house tu, dinasihatkan pakai jubah atau baju kurung yang bukan fit.. sebabnya kalau pakai kebaya atau baju kurung moden ala2 sarung nangka tu, confirm xselesa untuk kalian.. sebab open house ni mesti nak makan banyakkan? kalau pergi 10 rumah, 10 rumah la nak makan.. jadi dengan memakai jubah atau baju kurung yang tidak mengikut badan lebih menjamin keselesaan sehingga rumah ke 10..lebih2 lagi, ia menutup aurat dengan baik.

4) setelah selama sebulan menahan diri dari melakukan dosa2 rutin seperti bergossip, merokok, bergaduh  dan seangkatan dengannya..janganlah dah masuk time raya terus buat dosa2 tu balik.. ada pulak yang qada' semua 'aktiviti' tersebut sebab telah menahan selama sebulan..haaiisshh...lesap macam tu je pahala..

5) kepada pemuda2 yang rajin ke masjid tiap2 malam ( sebab ada more sodap), istiqamahkanlah amalan tersebut ye. time ramadhan, turn imam untuk solat terawih pun hafal... bila dah masuk syawal, nama imam pun x ingat dah...huhu...mak cik sebelah rumah baru nak rekemenkan anak dara dia, dah tunjuk contoh tak baik...selamat jalan romeo la...

6) time ramadhan rajinnyer bersedekah, bila dah masuk syawal, janganlah pulak mintak balik yer... ikhlaskan???

7) kepada yang bekerja tu, raya berayalah sakan.. seminggu lepas tu masuk kerja kenalah bersemangat juga ye.. janganlah lembik macam nasi impit kena himpit pulak...

haa...ni antara tips yang sempat dikongsi... kalau ada idea lain, akan ditambah kemudian..
selamat beramal!!!!

selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir dan batin.

0 comments: