Followers

Loading...
assalamualaikum to all my loveable viewers!!!

thank you for stopping by
and i hope that i will still get the viewers support
please comment if there's any improvement that i should make!

when Allah is the reason 4 u to live...
so there is no reason for u to quit

dont forget to pray tonight
because Allah never forgot to wake u up every morning

http://facemot.blogspot.com/ http://facemot.blogspot.com/ http://facemot.blogspot.com/ http://facemot.blogspot.com/

haaaiiissshh....penatnyer nak bersangka buruk dengan orang ni!


.::In The Name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful::.

Assalamualaikum peeps and all the viewers.

alhamdulillah, dapat juga membuat entry yang kali ke..? Allah, lost track of post.. haha... walaupun sudah lama tidak menaip untuk blogku sayang ni, Allah izinkan juga.. Thank you Allah<3 p="p">
this time, i would like to share something that people will always take it for granted. satu sifat yang memang tak lekang dari daging manusia.. kalau takde sifat ni, bukan manusia normal la namenyer tu...(untuk manusia biasa macam kita la ek)

iaitu....sifat suka bersangka buruk!!!   haa.... cube try flash black, agak2 pernah tak bersangka buruk dengan orang...???



Manusia hari ini suka bersangka-sangka
Ada sangkaan baik... Ada sangkaan buruk

Orang beribadah disangka riakOrang yang relax disangka malasOrang yang pakai baju baru disangka menunjuk

Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud (hina)
Orang makan banyak disangka pelahap 
Orang makan sikit disangka kedekut
Orang baik disangka burukOrang buruk disangka baikOrang senyum disangka mengejek
Orang masam disangka merajukOrang bermuzakarah disangka mengumpatOrang diam disangka sombong
Orang menawan disangka pakai susukOrang nampak ceria disangka membela
mana tahu yang diam itu kerana berzikir kepada Allah
mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah
mana tahu yang masam itu kerana mengenangkan dosa
mana tahu yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya

mana tahu yang ceria itu kerana cergas cerdasnya

Jauhi sikap suka bersangka-sangka kerana ia bakal memusnahkan ukhwahseperti musnah nya kayu dimakan api…

haaa.... nampak tak kat sini betapa buang masanyer bersangka buruk pada orang? memanglah tak dinafikan kadang2 akan timbul semua syak wasangka yang buruk, tapi kita boleh control untuk positivekan balik keadaan n situasi yang dialami.

kalau tak percaya, try la nanti ye.. disiplinkan hati untuk sentiasa positive. apa-apa yang berlaku, be patient and positive. take all your worries and stress with a big bright smile..




Berikut  adalah tips dari Syeikh Abdul Kadir Al Jailani, untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

1)Jika kamu bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan (dalam hatimu) : "Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dari ku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) : "Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak membuat maksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku".

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu): "Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu): "Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai,  mengetahui apa yang tidak ku ketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya, padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan melakukan kemungkaran. 

0 comments: