RSS

Followers

Loading...
assalamualaikum to all my loveable viewers!!!

thank you for stopping by
and i hope that i will still get the viewers support
please comment if there's any improvement that i should make!

when Allah is the reason 4 u to live...
so there is no reason for u to quit

dont forget to pray tonight
because Allah never forgot to wake u up every morning

http://facemot.blogspot.com/ http://facemot.blogspot.com/ http://facemot.blogspot.com/ http://facemot.blogspot.com/

Siapa yang akan berada di sisi saya bila sedih macam ni??


In the name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful.

"Alhamdulillah..ujian yang Allah bagi ni adalah tanda Allah sayangkan kita"

monolog dalaman untuk sedapkan hati yang berombak ni..
rasa nak menangis tapi tahan.. because afraid to make it worst..

It happens in life right bila kita akan rasa sedih sangat.. hanya Allah sahaja yang tahu.. dan setiap kali kita sedih, first thing kita akan grab hp & start calling atau wassap orang yang terdekat dengan kita.. dengan harapan nak luahkan rasa sedih yang sarat sangat dalam hati ni. kalau share, dapat luahkan semuanya.. rasa lega sikit. tambahan, dapat kata-kata semangat yang sangat membantu kita.

Tapi selalunya, time macam tu la orang yang kita harapkan, tak angkat call, atau tak reply mesej kita. Jadi sekarang, dengan siapa kita nak share semua ni???

Siapa lagi kalau bukan ALLAH SWT..

Dialah yang ada sewaktu suka duka kita.. walaupun kita jarang sekali share directly dengan Allah macam kita share dengan orang lain, Allah maha Mengetahui.. Tapi kita lupa Allah kan.. apalah manusia ni..

Jadi mulai sekarang, jom share dengan Allah segala-galanya. Allah amat menyukai hambaNya yang sering meluahkan padaNya. Anda akan rasa betapa leganya hati ini. Kerana yang bungakan semula hati adalah Allah..

A well collaboration!



In the name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful.

Alhamdulillah..syukur alhamdulillah.. nothing can replace this day. The day you met up with good company and having good discussion. This is my day. For those who wondering.. let me scratch from the start.

These two lovely ladies beside me are Kak Shahirah & Kak Shahida. Two Shas.. They are business partners for Double S Legacy working on jubah. Can't wait for the outcome. I'll be their regular customer for sure.

Dear Diary.Co is planning to make a fund raising for Anjung Kasih in order to help Autism children for their Fardhi Ain classess. In sha Allah. To make it possible, DD.Co need to discuss and collaborate with organizer of this institution.

Alhamdulillah, we have meet our decision and in sha Allah the fund raising will be started as soon as possible.

"Even the smallest act of caring for another person is like a drop of water. It will make ripples throughout the entire pond"

Dear Diary.Co photo shoot day at Taman Botani Shah Alam


In the name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful.

What a day, a very hot day indeed. Well at least I m sweating. I haven't sweat since...hmmm... OK moving on!

Alhamdulillah.. Done with the Dear Diary.Co photoshoot at Bukit Cerakah. I believe the name has been changed into bukit.. but I still prefer to address  it as bukit cerakah… the last time I m here was on 2004. but I didn't remember it to be this hot, MashaAllah!



tengokk.. nak buka mata pun tak bolehh..

We took couple of pictures at Rumah Tradisional Johor. Serious cantik sangat & the wooden house is match with our theme. We were looking for something woodsy to create a perfect snap for our cover photo. Tadaa.. here it is! The best part of today's session was.. the cycling activity.. Dah lama sangat-sangat tak cycle.. ingatkan the destination dekat je.. rupnya jauh juga la.. especially kalau jalan kaki. lagi la jauh.. the crucial part was when we have to bust our stamina to cycle up the hill. The exhaustion was unbearable. nampak sangat tak fit. So anyway, We did our job and congrtas Dear Diary.Co team for getting the job done. Although we have lost track of time, but the time is imaginable fun. yeay!! Two thumbs up!


kindly like our facebook page: https://www.facebook.com/deardiary.co
Image by Dear Diary .Co
© All Rights Reserved

Awesome english programs & seminars for you!






English is easy as A B C!



kami dari ASM Learning SDN BHD menyediakan beberapa program & seminar bahasa inggeris yang memenuhi keperluan anda!

1) ingin menjadi pensyarah/pengajar bahasa inggeris?
:: PROGRAM DIPLOMA TESOL
- 4 bulan (kelas pada weekend shj)
- akan menerima sijil pengiktirafan daripada London Teacher Training College


2) ingin meningkatkan penguasaan bahasa inggeris anda?
:: PROGRAM CAMBRIDGE ENGLISH
- 6 bulan (kelas pd weekend shj)
- akan menerima sijil pengiktirafan FCE (First Certificate in English) daripada Cambridge University Press
-boleh digunakan untuk tujuan imigresen ke UK


3) ingin menguasai bahasa inggeris untuk alam pekerjaan anda?
:: PUBLIC SEMINARS
- untuk individu & syarikat
- 2 hari
- BUSINESS COMMUNICATION SKILLS, PRESENTATION SKILLS & EFFECTIVE BUSINESS WRITING SKILLS
- akan menerima sijil penyertaan


sebarang pertanyaan & maklumat lanjut, boleh hubungi:
Cik Fazreen: +6013-295 6459
Training Executive
ASM Learning SDN BHD (Petaling Jaya)

hijabista vs old fashioned hijabees



In the name of Allah the most gracious, the most merciful

Nowadays, hijab is a trend and alhamdulillah ramai juga yang sudah berhijab. penghijrahan kepada pemakaian hijab adalah sangat baik. Tetapi ada satu perkara yang saya personally kurang setuju. When there is an evolution of Hijab.

the main purpose of the hijab itself is to cover our aurah. but when the evolution of hijab took place, it seems like the true purpose has been demolished. kini hijab dianggap sebagai bahan fesyen semata, tanpa menitik beratkan aspek utama hijab itu sendiri.

its not wrong at all to be fashionable.But must be based on the Islam itself. Muslim women is not a fashion icon because Islam does not exposed their sisters in this way. They are well covered and protected. So why are we chasing to exposed ourselves to others when Islam has build a shield for you? have you come to your sense now sisters?

 "And tell the believing women to reduce [some] of their vision and guard their private parts and not expose their adornment except that which [necessarily] appears thereof and to wrap [a portion of] their headcovers over their chests and not expose their adornment except to their husbands, their fathers, their husbands' fathers, their sons, their husbands' sons, their brothers, their brothers' sons, their sisters' sons, their women, that which their right hands possess, or those male attendants having no physical desire, or children who are not yet aware of the private aspects of women. And let them not stamp their feet to make known what they conceal of their adornment. And turn to Allah in repentance, all of you, O believers, that you might succeed"
surah An-Nur verse 31

as a financial student, i used to be ask to wear something more 'attractive' or 'alluring' for the clients or to adapt with my workplace. At once, termakan juga cadangan mereka. but then bila dh apply the attire, rasa kurang selesa. so bila kurang selesa, nak buat kerja, jumpa client pun x best right? so i switch back to my old fashioned tudung labuh. After that, i try to regained useful concrete answer for myself and for others and alhamdulillah i have receive it.

Every actions and doings will be asked by Allah soon and always be witnessed by our beloved Prophet Muhammad s.a.w. jika saya berhijab mengikut trend sekarang, lilit-lilit menampakkan bentuk leher dan singkat di bahagian dada, wear skinny jeans, tight cardigan and short blouse.. i m ashamed to meet Prophet Muhammad n i dont have the answer for Allah. i m not ready.

Yes, one day we will be asked

"dear Muslimah, why are you wearing these kind of clothing?"
"oh because it was in trend at that time"  

"dear Muslimah, why didn't  you lower your gaze on wearing hijab?"
"oh because my friends didnt wore like that. i m ashamed if they thought of me as an old fashioned hijabees"

so please dear sisters, do not get fooled by the new hijab trends that is not properly covered your aurah. your aurah that will be asked, not the trend.

with this tudung labuh, i hope one day i will see Prophet Muhammad smile when he sees me. Something to hold on and something to look forward to. :)

i m hoping this entry will make you strong to wear a proper hijab, because i will make this as a reminder. To remind myself the true purpose of hijab:)

  

after study... then what?



In the name of Allah the Most Gracious, the Most Merciful.

alhamdulillah3x... after a long vacation from blogging, finally dengan izinNya I am typing for my next entry. whether people read it or not, it doesn't matter. as long as i hve never stop trying. 2 thumbs up!

alhamdulillah3x... i just finished my degree and it feels amazing. rasa free sangat (even though still kna praktikal) but still, it feels great. i can continue all da stuff i postpone bcoz im a 'focus on one thing at a time' type of a person. susahkan? but dats me.. i have to deal with it.

dah struggle with final exams, assignments, presentation n lots n lots n lots of homework. bila dah habis, lapangnya fikiran. so now, after study..what is the next plan?
a) work
b) sambung study to the higher level
c) chill dulu..(hehe)
d) nikah (waaahh..)

these plants pasti in everybody's mind right? juz choose which is da best for us. everyone pasti choices dia lain2 n they have their own reasons. yg nak continue study terus, good 4 u n hoping for da best. yang nak chill dulu, boleh je. but must have at least one back up plan. dont chill until u waste all your time doing nothing. n yang nak bernikah tu, mabruk! sangat2 best bcoz bernikah boleh membuka pintu2 rezeki.

personally for me, i really hoping to work first. rasa macam dah banyak sangat duit parents keluar bcoz of me and i think this time i need to start working n pay for my own studies. and then, i try to involved in teaching field.. teaching brings up so much barakah n i really want it so badly. during this free time (after study and before work), plan betul2 n hopefully plan yang dekatkan diri kita dengan Allah. everything must bcoz of Him. for example, enhance your Quran session, hafalan surah2, amalan2 sunat, berbaik sesama jiran, bersedekah, eratkan ikatan silaturrahim dan banyakkan bacaan. how beautiful dat is? when your spare time you spend most for the remembrance of Allah.

what ever the choice is, do it for Him. n everything will be fine. have faith in Him, He will bring the best for u :)

PRU 13; the power to choose is rely on us!





in the name of Allah, the most gracious the most merciful.

just a few days to go before the election. politik di Malaysia ni kenapa macam menyekat what people wanted to vote? kenapa kalau yang kerja government wanted to vote barisan alternatif mesti kena tindakkn undang2? sebab lari dari kesatuan geng2 sedunia ke? kata undi adalah rahsia.. so how come government akan ambil tindakkan undang2 kalau ada yang nak vote pembangkang??

this is not what they wanted to vote, but this is what THEY HAVE TO VOTE. kesian, becoz ade je polis yang pro ulamak but becoz isu periuk nasi dipertaruhkan, they dont have any choice now would they?
bias kan? some say politik ni kotor.. actually politik ni x kotor pun, the people behind this politik yang kotoq pengotoq.. jangan salahkan politik.. and there are some people yang memang tak berminat dengan politik. rather thn diaorang take some time untuk kluar rumah & vote, they prefer to watch youtube & tiru aksi gwiyomi..(ahaks3x)

for the pro-government, xpayah susah2 nak brain wash fikiran anak muda. u guys have shown quite example and let us be the judge of dat. let us make the vote and xpayah la korang susahkan diri nak buat undi rosak ke, bayar bangla to make da vote, buat propaganda yg memang tersangatlah nonsense.. sudah2 lah.. letih a tengok korang macam ni..

xpayahlah korang upah artis untuk buat cerita 'bangkang dari longkang' ke, konsert murahan under government, program belia yang xde langsung batasan ikhtilat, just untuk dpatkan our vote. save da energy, because u may get da people's vote, but not from HIM. deep down inside,  beEnd knows semua fitnah and provokasi yang kalian cipta tak dapat redha Allah. dats why they wanted to win so badly. every action has a price to pay.

"great thoughts speak only to the thoughtful mind, but great actions talk to all mankind!"
 ini kali lah  (✿◠‿◠)



gwiyomi??? what the...?


in the name of Allah, the most gracious the most merciful.

balik kampus ritu, tetiba my lil bro ask me?

"kakak layan gwiyomi x?"
"gwiyomi?? mee apa plak nieh??"
"bukan daa... gwiyomi! yang tengah hot skg ni.. cute song yang orang upload kat youtube.."
"yeke hot? xpenah dengar pun..."
bagi yang first timer, yang innocent xtahu giwyomi tu ape, check out this link:gwiyomi

jadi budak finance ni memang xde masa la nak update2 menatang ni semua.. nampak numbers je.. 
so untuk explaination yg lebih baik, he show me some of gwiyomi videos...

hahaha... a korean song dengan style ala2 budak tadika punyer konsert je... ini yang diaorang dok cakap hot2 sangat... (xfaham2)... kakak malaysia yang pakai tudung ni je yang boleh diterima oleh mataku.. itupun sebb ad yg ckp for her husband.. n gaya kakak ni juga lah yang tidak membuatkan aq rase kembang tekak..

so i ask my lil bro, "mana tahu pasal bnda ni? kakak kat kampus xdengar cerita pun..."
"satu skolah la buat gaya gwiyomi nieh..ada kawan yg siap upload kat youtube lagi.."

mak aih... macam virus je benda ni tersebar pada teens.. n this is one da hot topics yang diaorg nak sgt discuss.. kalau xtahu kira macam looser gitu.. i think when i was in form 3, xder kot sampai terpikir nak upload video sendiri kat youtube.. nak buka google pun xreti time tueh..(ahaks3x)

so i was wondering... kenapa semua benda yang tengah hot atau in-trend, semua orang nak amik tahu atau semua nak buat? especially benda yang nonsense la.. kalau orang tak buat atau xtahu, is like such a freakin looser...so i was like why??? why???? n why????

pelik tau for me becoz im not da type yg suka ap yg org gila-gilakan... macam gangnam style tueh.. dah la mamat yang nyanyi tu xhensem, cakap menatang apa pun xfaham...video clip ntah pape.. tp still get da best youtube views. kiranyer ramai yang giler2kan gangnam style ni juz becoz everyone was in to it. kalau x, xde pun..  kenapa kita kena suka apa yang orang lain suka? xboleh ke suka benda lain...? kenapa nak kena sama?

back to the topik...gwiyomi...hmmm...so wat about it?



•♥•♥•♥•♥ ☜ make your own love story! ☞ ♥•♥•♥•♥•♥•



In the name of Allah the most Gracious the most Merciful

Alhamdulillah3x… Allah still gave me the chance to wake up… AllahuRobbi…

This month rasa pelik sangat.. maybe because ramai yang bertanya, or maybe becoz of the season.. so I ask myself.. why all of sudden change of mood? wierd giler.. is it becoz:
·       *  majority of my friends are married?
·         *My own brother has a girlfriend n he stuck with his phone all da time?!
·         *I m getting older????
·         *I met some guys which obviously didn’t make any move??
·         *AM I DAT DESPRATE????
(all of the above just an assumption..heee)

Baru-baru ni ada layan cerita ‘how I met your mother’ n ada dis one scene which makes me realize something… “we should wait for the rite person and don’t waste ur time with the ones u think is not rite for u. n u will be grateful everyday becoz u didn’t make dat mistake”.

Ustazah Fatimah Syarha pun pernah sentuh bab ni, “what kind of love story dat u want to create?” love story macam boyz over flower? Macam cerita romeo and juliett? Macam cerita ombak rindu? Semua romantic kan???

Especialy when u watch ur favourite drama or film such as twilight , harry potter, how to loose a guy in 10 days…dis kind of story akan buat kita create fantasi cinta kita sendiri.. betul kan?

Dulu after SPM, I was so attached with dis japan series: Hanazakari no kimitachi.. I think dat was da title. I even wanted to dress up like da heroin n I hope my love story will be like hers.. 

But hear me out all da single ladies out there, please don’t refer ur love story by dis kind of drama scene.  Maybe its perfect pd pandangan society, but sadly not by Allah.  Is like when u make a fake passport. Maybe from da first step untuk check in xde masalah, boarding step pun ok, but lastly when u have reach da destination, u still cannot go through because of da fake passport. Same goes to ur love story.. pada pandangan kawan2 semua alright je, pada pandangan parents pun 50-50, n lastly bila nak bawa cinta tu ke syurga dah disekat malaikat Ridhuan. Sebab apa? Sebab love story yang kita create tu is non-halal.. so macam mana nak bercinta sampai ke syurga? Masuk syurga pun x lepas…

It make myself think too. Tipulah if I said that I never wanted to be like in Korean love series.. romantic kan? But make it halal first la.. lagi romantic time tu. In sha Allah if there is a jodoh, tetap ada.. x didunia, di syurga nanti. Have faith in HIM


~**13 orang yang mendapat doa para malaikat







in the name of Allah,the most gracious the most merciful.


13 orang yang mendapat doa para malaikat~

1) orang yang tido dalam keadaan bersuci (dalam wudhuk)
2) orang yang duduk menuggu waktu solat
3) orang yang berada dalam saf depan solat berjemaah
4) orang yang menyambung saf solat jemaah
5) kalangan malaikat mengucapkan 'amin' ketika imam selesai membaca al-fatehah
6) orang yang duduk di tempat solatnya selepas menunaikan solat
7) orang yang melakukan solat subuh dan asar berjemaah
8) orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yg didoakan
9) orang yang membelanjakan harta ke jalan Allah
10) orang yang bersahur
11) orang yang ziarah orang sakit
12) orang yang berqiamulail pada malam lailatul-qadar
13) orang yang mengaji Al-Quran

semoga kita semua tergolong diantara mereka yang didoakan malaikat.^-^

islamic bloggers can be great too!








In the name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful...

alhamdulillah,alhamdulillah, alhamdulillah....

thank you Allah 4 all da blessing.. n TQVM 4 da viewers bcoz still waiting for my next post.. im sorry 4 da delaying.. insyaAllah i will boost up myself in making this blog 'happening' n meaningful as always. mohon doanyer^-^

ok, recently, i just watched 'Istanbul aku datang'... n i really3x like dat film. but based on islamic point of view obviously banyak error!! but i love da way how da film is kind of like cool american teenage film where da music, da scene, da clothes, da charcter of da film is juz rite. i also admire Lisa Surihani's character which she plays da role as 'Dian' or 'Diyan'..whatever... what i like about Diyan is she is an active blogger n has her own followers which always3x following her.

so it makes me realize something, if she can express her daily thoughts n expression in her 'blog diary', i think dakwah also can do da same thing. betul x? dakwah is more universe.. n boleh dikongsi with other muslims in da whole wide world..

so note to self: dakwah through blog! n i mean it! to other bloggers, lets mobilize our post through da Islamic way.

ok, dats all 4 now.. time 4 class.. last but not least; mohon doa ye semua^_^

bestnyer memberi salam(^_______^)


 
In The Name of Allah, The Most Gracious The Most Merciful...

Terdapat banyak hikmah yang Allah SWT letakkan disebalik salam. Sebab itu terlalu banyak hadis-hadis yang menceritakan kelebihan memberi dan menjawab salam. Antaranya ialah:
  1. Nabi Muhammad (صلى الله عليه وسلم) pernah bersabda;

“Demi Tuhan yang diriku di dalam kekuasaan-Nya! Kamu tidak akan masuk syurga sehingga kamu beriman. dan kamu tidak akan beriman sehingga dapat berkasih mesra. Adakah aku belum menunjukkan kepada kamu satu amalan, yang apabila kamu mengerjakan nescaya kamu akan berkasih mesara?”
Para sahabat baginda menjawab;
“Belum Wahai Rasulullah (صلى الله عليه وسلم)”
Kemudian Rasulullah (صلى الله عليه وسلم) pun menerangkan:
“Kembangkanlah memberi salam di antara kamu.” (Hadis Riwayat Muslim daripada Abu Hurairah)
  1. Tambahan daripada itu, malaikat pula akan mendoakan bagi mereka yang memberi dan membalas salam sebanyak 70 kali. Ini dinyatakan didalam hadis;
“Apabila seseorang Islam itu memberi salam kepada orang Islam lalu salamitu dibalasnya, maka berdoalah para malaikat untuknya 70 kali.” (Hadis Riwayat Sahibul Firdaus daripada Abu Hurairah)
  1. Begitu juga dinyatakan bahawa Allah mengampunkan dosa-dosa sahabat handai sesama muslim antara mereka sebelum mereka berpisah. Ini dinyatakan didalam hadis;
“Tiadalah daripada dua orang Islam yang bertemu lalu bersalam-salam melainkan dosa kedua-duanya diampunkan sebelum mereka berpisah.” (Hadis Riwayat Abu Daud, At-Tarmizi dan Ibnu Majah)
  jom sebarkan salam dikalangan kita!!!

7 perkara ganjil di kubur diceritakan si pencuri kain kafan!

In The Name of Allah, The Most Gracious The most Merciful
Assalamualaikum viewers... insaf dan takut sungguh baca artikel ini.. suka admin berkongsi dengan kalian semua...






Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t.

Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."


"Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu.


"Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.


Sambung pemuda itu lagi, "Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?"


Jawab ahli ibadah tersebut, "Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,"


Pemuda itu menyambung lagi, "Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu."


"Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.


"Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?"


Jawab ahli ibadah itu, "Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s.w.t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."


"Golongan kelima, ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu.


"Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.


"Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya,"


"Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.


"Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi.


Jawab ahli ibadah tersebut, "Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s.w.t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya."

Sumber Asal: Kisah Penggali Kubur Dan 7 Perkara Ganjil http://www.hasrulhassan.com/2011/08/kisah-penggali-kubur-dan-7-perkara.html#ixzz251Ni9cuS
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike
Follow us: @hasrulhassan on Twitter | bloghasrulhassan on Facebook